Замъкът Neuschwanstein

Адрес: Neuschwansteinstraße 5, 87645 Schwangau, Germany


Училища Университети Езикови програми

Според мнението на много туристи, замъкът Neuschwanstein е най-красивото място не само в Бавария, но и в цяла Германия. Това е първият голям проект на култовия крал Лудвиг – образ пресъздаден блестящо от Лукино Висконти и Хелмут Бергер в едноименния филм. Замъкът е било запланувано да бъде построен в Алпите (в любимия район на Лудвиг Баварски – Хохеншвангау). Лудвиг е искал неговото дело да надмине по приказна атмосфера и великолепие всичко изградено дотогава от предците му.

 

Вдъхновението за грандиозната си идея да построи Neuschwanstein идва на баварския крал по време на подготовката на постановките на Лоенгрин и Танхойзер на Вагнер. Като форма на почит към делото и личността на немския композитор е създаден и самия замък. Дворецът е бил убежище от „вулгарността на модерния свят” за самия Лудвиг, но след смъртта му той веднага е отворен за публиката. В наши дни близо милион и половина души годишно посещават замъка, а през лятото числото им нерядко достига 6000 дневно.

 

Neuschwanstein е дворец изграден, съобразно естетиката на романтизма в архитектурата и под непосредственото влияние на възгледите на Вагнер. През 19 век много германски замъци са били преустроени с цел да станат по-живописни и величествени. Явлението придобива наименованието „замъков романтизъм”. Именно негова рожба е и Neuschwanstein. В кореспонденцията на крал Лудвиг пише, че е искал от цялото си сърце да направи замък, който да е като тези на старите немски рицари. Желанието му, в съчетание с маниакалната му пристрастеност към вагнеровата музика и трагичната му лична съдба и до наши дни работят в полза на култовия статус на този дворец – символ на борбата на човека за красота, в противовес на рационалната егалитарност на модерните времена.

 

Архитектурните планове и скици за построяването на Neuschwanstein са дело на Едуард Ридел, Георг Долман и художника-декоратор Кристиан Янк. Крепостта решена в стила на романтизма, представлява пететажен дворец. Интериора на замъка поразява и до днес със своето великолепие. Сред използваните материали са карарски мрамор, злато и слонова кост. Кралската спалня е украсена с резба и множество изящни орнаменти. 14 резбари в течение на около пет години са се трудили, за да придобие пищната стая за почивка днешния си вид. Основният сюжет, изобразен в помещението, е легендата за Тристан и Изолда, дълбоко поразила ума и съзнанието на Лудвиг още в ранната му младост. Гостната пък е посветена на Лоенгрин – „лебедовият крал”. Гоблените от своя страна са наситени с мотиви от Танхойзер. Музикалната зала заема цялата източна част на четвъртия етаж. От няколко години насам там вече се организират и концерти с класическа музика.

 

Най-големият град в Бавария – Мюнхен, от който с кола може да се стигне до замъка Neuschwanstein, има огромни традиции в областта на висшето образование и научните изследвания на световно ниво. Дълъг е списъкът и на нобеловите му лауреати -  от Конрад Рьонтген през 1901 г. до Теодор Ханш (2005 г.) Мюнхен се превръща във важен европейски духовен център още по времето на император Луи IV, когато философи като Михаел от Чезена, Марсилий от Падуа и Уилям от Окъм получават покровителството на императорския двор.

 

Признание за високото ниво на висшето образование в града е и фактът, че Университетът Лудвиг Максимилиан и Техническият университет Мюнхен са сред първите три немски висши учебни заведения, които официално са обявени за „елитни” от специална държавна комисия в Германия. Другото висше училище удостоено с това наименование е Техническият университет в Карлсруе. Полученият през 2006 г. елитен статус на най-високо държавно ниво, позволява на тези университети успешно да акумулират доста финансови средства, за да осъществяват най-пълноценно академичната си и научноизследователската си дейност.

Снимки на Замъкът Neuschwanstein


Видео информация за Замъкът Neuschwanstein


Адрес в Google maps


View Larger Map

Последни новини

Най-добри университети

Най-добри програми

Защо Германия?

Основната причина е може би, че ще имате възможноста да учите в една от най-развитите държави не само в Европа, но и в света. Високите заплати позволяват на хората да поддържат висок стандарт, което от своя страна им дава възможност и да живе прочети повече


Google+